28 Şubat 2025 Tarihli Konya’nın Sesi Gazetesinde yer alan “Konya’dan Korkutan Fotoğraflar Geldi Şimdi Ne Olacak” başlıklı haberde; Konya Ovasındaki göller ve sulak alanlarla ilgili 40 adet resim paylaşılarak, Konya’nın su sorununa dikkat çekiliyor.


28 Şubat 2025 Tarihli Konya’nın Sesi Gazetesinde yer alan “Konya’dan Korkutan Fotoğraflar Geldi Şimdi Ne Olacak” başlıklı haberde; Konya Ovasındaki göller ve sulak alanlarla ilgili 40 adet resim paylaşılarak, Konya’nın su sorununa dikkat çekiliyor.

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, AA muhabirine, kentte 2020’den bu tarafa kar yağışlarının sadece 1 yıl etkili olduğunu, “Barajların doluluk oranları şu anda tehlikeli seviyede olduğunu söyledi.

“Yıllık ortalama, metrekareye 400 milimetre yağış düşerken, bu yıl sadece 80 milimetre civarında yağış düşmüş durumda. Bu da ciddi bir kuraklık yaşandığını gösteriyor. Bazı barajlarımızda doluluk oranlarımız yüzde 4-5 civarında. Beyşehir Gölü’ndeki hacimsel daralma çok ciddi. Beyşehir Gölü’nün beslediği barajlar var. Bunlarda da suların çekildiğini görüyoruz. Barajların doluluk oranları şu anda tehlikeli seviyede.Yüzey sularımız önemli oranda çekiliyor. Bu yeraltı sularımızı da etkiliyor.”

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezi Konya Ovası’nda yıllık yağış miktarının rekolteyi doğrudan etkilediğini kaydetti. Geçmiş yıllara kıyasla oldukça kurak bir sene yaşandığını anlatan Soylu, şöyle konuştu: “Tarımsal açıdan topraktaki nem rezervi, önümüzdeki aylar için yetersiz. Baharlık ürünlerde de sulama şart. Su kaynaklarının kış döneminde yeterince beslenememesi nedeniyle sürece biraz sıkıntılı bakıyoruz.

Bakanlıkça, Konya’daki 19 ilçe su kısıdı bölge ilan edildi. Buralarda, çiftçilerimiz suyu az tüketen bitkilere yönelirse ilave destek alacak. Konya kapalı havzasının kapasitesi belli. Bunun üzerinde yer altından su çektiğimizde su seviyeleri düşüyor. Kış yağışları yetersiz olunca bu çekilme daha da hızlanıyor. Yer üstü kaynaklarımızın seviyeleri de şu anda istenen durumda değil. Geçtiğimiz hafta ülkenin çoğu bölgesi ciddi kar yağışı aldı ama Konya ve çevresi bundan faydalanamadı.”

SÜ Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş ise 2024’te, Türkiye’nin son 53 yılın en sıcak nisan, haziran ve temmuz aylarını gördüğünü, kuraklık ve su krizinin üst düzeyde yaşandığını kaydetti.

Sıcak ve yağışsız bir kış geçirmenin 2025 yılı açısından da tedirgin ettiğini belirten Baştaş, “Sadece bölgesel değil, ülkesel düzeyde de tarımda, sanayide ve şehirlerde tüketilen suyun doğru ve etkin kullanması için acil eylem planına ihtiyaç var. Düşen yağışların, su kaynaklarının korunması ve idaresi noktasında, tüm sektörlerdeki su tüketicilerine büyük sorumluluklar düşüyor.” diye konuştu.

Bu Haberden Ben Ne Anladım ?

Prof. Dr. Fetullah Arık, Prof Dr. Süleyman Soylu, Prof Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş hocalarımızın yaptığı açıklamalardan: İklim değişikliğinin de etkisiyle yıllık yağış ortalamasının çok düştüğü bu nedenle; Baraj Göl ve Sulak alanlarda yüzeysel sularımızda ciddi azalmalar olduğu, Beyşehir Gölü dahil hepsine bir su krizinin kapıda olduğunu. Yeraltı su rezervimizin  azaldığını,19 ilçede su kısıdına uyulması gerektiğini anlıyorum. Yağışlar şöyle normalinde bir yağarsa Konya Ovasında sorun kalmayacak sanki.. Hocalarımız çölleşme ihtimalinden hiç bahsetmiyorlar. Tuzgölü’nün tuzlu suları Konya Ovasına doğru akışa geçtiğini duymamışlar.

Yine de ağızlarına sağlık, Konya’da üniversiteler başta, meslek odaları, sivil toplum, belediyelerimiz bu konuyu önemine uygun olarak konuşmuyor.

Hoşça kalın.