Bir kültür hazinesi olarak, Türk kültür tarihinin içerisinde önemli bir yeri olan, büyük manevi bir anlam taşımasının yanında toplumun değerleriyle de birleşmiş, Türk-İslam toplumu içinde yaşaya gelmiş, Türk milletinin tarihi süreç içerisinde kendine özgü adet, gelenek ve görenekleriyle bütünleşerek ortaya çıkmış önemli kültürel öğelerden biridir bayramlar. Toplumsal hayatta insanları birbirine yaklaştıran, aynı duygu ve düşüncelerle bütünleştirip birlikteliği sağlayan ender ve mühim günler arasında yer almıştır.

Türk kültürünün önemli öğelerinden biri olan bayramlar, bugün ki anlaşıldığı anlamda olmasada Türklerin İslamiyet'ten önceki yaşamlarında da önem verdiklerini Türklerin en eski yazılı belgelerinde,  Kaşgarlı Mahmut’unda  ifadelerinde görüyoruz. Eski Türklerin o zamanki inançlarına göre bugün ki bağlamda ismini bayram olarak adletmesede geleneksel olarak birlik ve beraberlik içinde kutladıkları günler mevcuttur.

İslamiyet’in kabulünden sonra eski gelenek ve göreneklerinin birçoğuna devam ederken, bayram niteliğinde kutladıkları önemli günlerin yerini daha çok İslami bayramlar almıştır. Eski inançlarıyla örtüşen geleneklerini yavaş yavaş terk eden Türkler, İslamiyet’le birlikte yılın içerisinde iki İslami bayram olan Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutlaya gelmiş ve bu bayramlara kendi özbenlikleri ve kültürleriyle de bütünleşen ve günümüze kadar intikal eden çeşitli bayram gelenekleri yerleşmiştir.

Türk milletinin geçmişten günümüze gelen köklü ve gelişmiş bir bayram geleneği vardır ve birçok özelliğini yitirmeden, büyük zenginlikleriyle devam etmektedir. Türk toplumda bayramlar karşılanırken her evde birbirine benzeyen, bayrama özel telaşlar vardır.

Geleneksel bayram hazırlıkları, geçmişten günümüze kısmen farklılık göstererek şu şekilde devam etmiştir.

   Evvela evin hanımı ve kızları evi bayrama hazırlarlar. Bayram öncesi bayram temizliği her evde olan, olağan bir telaştır. Bayrama özel her yörenin kendine özgü yaptığı bayram yemekleri mevcuttur ve bayram yemekleri bayramın olmazsa olmazlarındandır. Eve bayram kutlaması için gelecek misafirlere sunulacak ikramlar özenle hazırlanır. Bayrama özel yeni kıyafetler alınır veyahut mevcut kıyafetlerin en güzeli bayram için hazırlanır. Bayram günü geleneksel bir eylem olarak sabah erken kalkılır. Evin erkek bireyleri o gün bayram namazı için camilerin saflarını doldurur. Namaz sonrası ilk bayramlaşmalar camii cemaati ile yapılır. Eve dönenler için artık aile içi bayramlaşmalar başlamıştır. Küçükler büyüklerinin ellerinden öper, büyükler bir bayram geleneği olarak el öpme karşılığında küçüklere “ Bayram Harçlığı” verir. Kimi yörelerde bayramlara özel hazırlanmış hediyeler de sunulur. Bir cümle vardır, herkesin ağzında…” BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”

Ev ahalinin bayramlaşması bittikten sonra, sıra bayram ziyaretlerine gelmiştir. Ziyaretlere evvela mezarlıklardan başlayanlar olur. Ölmüş yakınlarını mezarlıklarda ziyaret edenler onlara dua okuyarak bu önemli günün maneviyatını artırırlar. Daha sonra aile fertlerinin en büyüğünden başlanılarak bayram ziyaretlerine devam edilir. Ziyaret edilen ev sahipleri misafirlere bayramlık ikram olarak çikolatalar, baklavalar veya çeşitli tatlı ikramlarında bulunurlar.

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan bayramlar, kimi yörelerde küçük farklılıklar göstererek geçmişten günümüze “ Bayram Günlüğü “ olarak bu şekilde intikal etmiştir.

Bugün bizler Türk kültür Tarihinin birer mirasçıları ve geleceğe bu kutlu mirasın aktarıcıları olarak böylesi güzel günlerin atmosferini muhafaza etmeliyiz.

Bayramlar ki, hüzünlerin, kırgınlıkları ve acıların bir nebze unutulduğu, sevgi atmosferinde güzide duyguların paylaşıldığı kıymetli günlerdir. Geçmişten günümüze bayramlarımız bir kültür hazinesi olarak milli ve manevi öğelerle bütünleşmiş, sevgi, saygı, kardeşlik ve hoşgörü ikliminde gerçekleşen bu günlerin bütün bir yıla yayılması en asli dileğimiz, en kalbi duamızdır. Bizler Türk toplumu olarak eda ettiğimiz bayramları, geçmişten bu güne süregelmiş bayram sevincinden nasiplenemeyen soydaşlarımızın, dindaşlarımızın olması bizlerin bayram sevincine de gölge düşürmüştür. Yaşadığımız ağır ve kasvetli şu günlerin bilvesile bayramın rahmeti ve bereketiyle azalması ve yok olması açılan her elin duası olmalıdır. Diğer coğrafyalara nazaran bayram sevincinin daha belirgin yaşandığı ülkemizde, başta Doğu Türkistan, Kerkük, Kırım ve diğer Türk İslam coğrafyalarında zulüm altında olan kardeşlerimizden güzel haberler bekliyor, bayrama kırık bir sevinçle giriyoruz.

Bayramın Büyük Türk Milletine ve tüm insanlığa daha güzel yarınların yaşanması adına hayra, huzura, mutluluğa vesile olmasını diler, saygılarımı sunarım.