Erken dönem belirtileri arasında; Kemik Ağrıları: Güneşten tam anlamı ile faydalanamayan insanlarda bu ağrılar tüm vücut ağrısı şeklinde de görülebilir. Çocuklarda raşitizm, erişkinlerde osteomalazi denilen kemik yumuşaması görülür.

Kasların Zayıflaması, Depresyon: Yapılan bir çalışmada vitamin D eksikliği olanlarda depresyon riski 11 kat artmıştır. Soğuk Algınlığı: Yine yapılan araştırmalarda vitamin D eksikliği olanlarda üst solunum yolu enfeksiyonu riski bağışıklık sisteminin tam çalışmaması nedeniyle artmıştır. Başın Terlemesi: Başın normalden fazla terlemesi hem çocuklarda/bebeklerde hem de yetişkinlerde D vitamini eksikliğine işaret ediyor olabilir.

Yüksek tansiyon, baş ağrısı, kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.

Vitamin D eksikliğinde riski artan hastalıklar ise;

Kalp Hastalıkları: Yapılan araştırmalarda D vitamini seviyesi düşük olan kişilerde kardiyak hastalık riski 2 kat artmış bulunmaktadır. Tansiyonun düzenlenmesinden felç riskine kadar birçok klinik durum ile ilişkilendirilmiştir.

Diyabet: Yeterli D Vitamini takviyesi ile insülin ihtiyacında azalma tespit edilmiştir.

Astım: Eksikliğinde astım atak riskinin arttığı görülmüştür.

Şizofreni: Eksikliğinde riskin 2 kat arttığı görülmüştür.

Bunama: 65 yaş üzerinde kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliği hafıza kaybı, problem çözmede zorlanma, Alzheimer haslalığı ile ilişkilendirilmiştir.

Kanser: Yapılan çalışmalarda prostat ve meme kanseri üzerinde etkili olduğu, eksikliğinde riskin arttığı görülmüştür.

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Eksikliğinde enfeksiyonlara yatkınlık artmaktadır.

D Vitamini Eksikliğinde Görülme Riski Artan Diğer Hastalıklar: Diyabet, Hipertansiyon, Obezite, Kronik ağrılar, Osteoartrit, Gut, Kısırlık, Fibromiyalji, Diş eti hastalıkları, Sedef hastalığı, Parkinson hastalığı…

Başhekim Babur, Hastanemizde artık D Vitamini düzeyi ölçülebilmektedir. Yukarda yazımızda bahsettiğimiz hususlarda şikâyetleri bulunan vatandaşlarımız Dâhiliye, Ortapedi, Çocuk veya Enfeksiyon Hastalıkları polikliniklerine başvurabilirler diyen Babur, Herkesi sağlıklı günler diliyorum.”dedi