Konya Kızılay Kan Merkezince vatandaşlardan kan bağışı Perşembe günü Dr. Emre Tepegöz nezaretinde, Cuma günü Dr. Naim Hikmet Kalkan nezaretinde, Cumartesi günü Dr. Seyit Ali Akmeşe nezaretinde kabul edildi.

Kan Bağışı neden çok önemlidir? Kan bağışı günümüzde oldukça önemli bir uygulamadır. Şu an Türkiye’de 2 milyon dolaylarında kana ihtiyaç duyan insan vardır. İnsanlar hastalıklardan dolayı ya da acil kazalarda ve ameliyatlar esnasında kana acilen ihtiyaç duyarlar ve eğer duydukları kan bulunamazsa bu insanlar hayatlarını kaybedebilir. Bu nedenle kan bağışı konusunda insanların duyarlı olmaları ve kan bağışında bulunmaları son derece önemlidir.

Kan Vermenin Faydaları; Sağlık sorunu olmayan insanların 3 ayda bir kan vermesi gerekmektedir. Çoğu zaman bunu yapmıyoruz belki ama kan vermenin vücuda olan faydasını da bilmek gereklidir. Kan vermek, kan bekleyen kişilerin hayatlarını kurtardığı gibi, kan veren kişinin sağlığı açısından da hayati önem taşımaktadır. Kan verenlerin kan hücreleri yenilenmekte, bu da daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmanıza imkan sağlıyor.

Kan vermenin insanı gençleştirdiği ve sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. En belirgin özelliği insanı gençleştirmesidir. Kan verildikten sonra kan hücreleri hızla yenilenmekte, dolaşımda daha genç hücre sayısı artmakta ve metabolizma çok daha hızlı ve rahat çalışmaktadır. Bu da kişinin kendisini daha dinç ve rahat hissetmesine yardımcı olmaktadır. Kan veren kişiler vermeyen kişilere oranla daha dinç ve genç görünmektedir. Kan vermek spor yaparak sağlanan, kandaki zararlı maddelerin arındırılması gibi sonuç vermektedir. Sağlıklı yaşam için kan vermek, oldukça kolay ve basit bir işlem. Vücudun aşırı yağlanmasını engellemek, daha aktif olmak için kan vermek bunların tersi bir oluşumu engelleyecektir.

18-65 yaş arasında, ağırlığı 50 kg’nin üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan ve hemoglobinölçümleri normal seviyede olan herkes, yılda dört defa kan verebilirler. Kan verildiğinde, kan yapan organlar uyarılmakta ve kan yapmaya başlamaktadırlar. İnsan vücudundaki kan hücreleri yenilenir, kendisini geç ve dinç hisseder. Her kan verildiğinde kan gurubu, kan sayımı, kanla bulaşan hastalıklarla alakalı testler uygulanmakta, var olan fakat kendisinin bilmediği hastalığın tespitine ve tedavisine imkan sağlanmış olur.

Kan vermek veya kan bağışlamak kutsal bir görev olarak görülmeli, bunun yanı sıra sağlığınıza katkı sağladığı unutulmamalıdır.