Toplantıya Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen, Karapınar Şehit Oğuzhan Aydınbelge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Bağcı, oda  üyeleri, işveren ve işyeri temsilcilerinin yanı sıra konuşmacı olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler kapsamında zorunlu hale getirilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ile ilgili bilgiler veren MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 48 meslek dalında 01.01.2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini ve meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar ve ustalık belgeleri dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybedeceğini belirtti.  MYK tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını söyledi.

Denetimlerin 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başladığını, 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi olmayanların çalıştığı tespit edildiğinde işverenlerin her ay kişi başı 500 TL ceza ödeyeceğini belirten Baban, amaçlarının ölümlü iş kazalarını önlemek ve niteliksiz iş gücünü biraz daha nitelikli hale getirmek olduğunu söyledi. Karapınar TSO - TOBB-MEYBEM A.Ş. işbirliği ile gerçekleştirilecek olan sınav ve belgelendirme faaliyetleriyle ilgili oda üyesi, işveren ve işyeri temsilcileri MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban ile istişarede bulundular.

Sınavlar TOBB-MEYBEM A.Ş. tarafından Karapınar’da gerçekleştirilecek olup, sınav ve belgelendirme talepleri Karapınar TSO  tarafından alınacaktır.